top of page

En grunnholdning i mindfulness: Nybegynnerens Sinn


Et sitat i Zen-buddhismen sier at det «I nybegynnerens sinn finnes det mange muligheter, mens i ekspertens sinn finnes få».

Dette sitatet henviser til et konsept kjent som Shoshin, og betyr «nybegynnerens sinn». Det handler om å forlate sine egne ideer og ha en åpen holdning når vi studerer et emne.

Når vi er en ekte nybegynner, er tankene våre tomme og åpne. Vi er villig til å lære og vurdere all informasjon, som et barn som oppdager noe for første gang. Når vi utvikler kunnskap og erfaring, blir sinnet vårt mer lukket og mindre åpent for ny informasjon.

Som menneske har vi en tendens til å blokkere informasjon som ikke stemmer overens med det vi har lært tidligere, og gir etter for informasjon som bekrefter vår nåværende tilnærming. Vi tror vi lærer, men vi går faktisk gjennom informasjon og samtaler, og venter til vi hører noe som samsvarer med vår nåværende filosofi eller vår tidligere erfaring. Deretter velger vi informasjon som rettferdiggjør vår oppførsel og tro. De fleste ønsker ikke ny informasjon, men vil validere informasjon.

Utfordringen er at når vi er ekspert i noe, må vi være mer oppmerksom og ikke mindre. Når vi allerede er kjent med 90 prosent av informasjonen om et emne, bør vi lytte ekstra nøye for å samle de gjenstående 10 prosentene.

Vi bringer så mange ideer, holdninger og ønsker til hvert eneste øyeblikk, som gjør at vi ofte ikke tillater oss å se ting som de i virkeligheten er. Tenk deg at du ser på barna dine med et «nybegynner sinn». Forsøk å se dem gjennom helt «nye» øyne og ikke gjennom en linse av ideer og meninger du har om dine barn fra før. Når vi kultiverer et åpent sinn, tilfører det også en transformativ kvalitet til en situasjon: Når vi er sammen med en person og er åpen og nysgjerrig, og ikke insisterer at den personen er akkurat som den var i går eller for 1 år siden, så ser vi ting som vi ikke har sett før. Høyst sannsynlig vil også denne personen føle seg mer sett og møtt.

Så hvordan praktiserer vi Nybegynnerens Sinn?

Et «nybegynner sinn» innebærer nysgjerrighet og eksperimentering. Vi alle lærer informasjon fra noen og fra et sted, så vi har alle en mentor eller et system som guider tankene våre. Når vi innser denne påvirkningen, bli det enklere å forlate våre ensidige ideer og tilnærme oss livet som en nybegynner.

78 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page